GEZICHTEN VAN DEMENTIE, Lezing door Herman van Hoogdalem op 28 februari 2024 in de Groenenberg

De Groenenberg

‘’GEZICHTEN VAN DEMENTIE’’

Een heel bijzonder lezing dit keer over geschilderde portretten van mensen met dementie. De kunstenaar laat ook gefilmde portretten zien van hun dierbaren, gemaakt door Gijs Wanders, journalist en schrijver. De aquarellen en de korte films hebben al veel publiek getrokken.     

Herman van Hoogdalem is een zeer boeiend verteller over dit onderwerp waar we allemaal in ons leven wel een keer mee te maken krijgen.

Hij is geboren in Groningen en opgegroeid in Groningen en Winsum, volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen, alwaar hij in 1980 afstudeerde. Sinds 1989 is hij docent bij Minerva. Hij heeft zijn atelier in Sauwerd. De voornaamste thema’s binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. In 2022 is hij ook te zien geweest bij omroep Max in de documentaireserie  ‘Gezichten van dementie’.

Op de avond van de lezing zijn ook enkele werken van hem te zien.

Gezichten van dementie brengt een actueel onderwerp op een unieke manier onder de aandacht. De impact van de ziekte wordt duidelijk aan de hand van de indringend geschilderde portretten en de intieme verhalen erachter. Getoond wordt wat dementie met mensen doet, wat er gebeurt tussen de geschilderde hoofdpersonen en hun gefilmde naasten: het verdriet, de wanhoop, de onthechting, de berusting, de ontroering. De beelden maken veel los: mensen ervaren herkenning en daarmee erkenning, delen emoties en gaan met elkaar in gesprek. Rond 28 februari zijn er ook werken van hem te zien in de Trefpuntkerk van Glimmen.

Verantwoording Herman van Hoogdalem

‘25 Jaar geleden stierf mijn moeder. In de laatste fase van haar leven was ze dement. De verwording van haar gezicht en de verandering van haar karakter maakten diepe indruk op mij. Tijdens mijn bezoeken aan verpleeghuis De Dilgt in Haren zag ik een wereld die mij sterk is bijgebleven. Opeens was mijn moeder onderdeel van een gemeenschap van patiënten, sommigen slapend, anderen rusteloos rondlopend met die merkwaardig afwezige blik in hun ogen. Het was een wereld die mij schokte, een wereld zoals ik mij de Hades had voorgesteld.’

Mag ik gaan

Herman van Hoogdalem heeft naast Gezichten van dementie ook portretten gemaakt van mensen met dementie die hebben gekozen voor euthanasie. Daarbij werkte hij samen met huisarts Constance de Vries. De gesprekken gingen over vragen als: ‘Wanneer is het moment dat ik niet meer verder wil? Hoe zorg ik dat ik niet te laat ben? Mag ik dit mijn partner wel aandoen?’

Datum:              Woensdag 28 februari

Aanvang:           20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Locatie:             Dorpshuis De Groenenberg, Markeweg 17, 9756 BZ Glimmen

Kosten:              €10,00 incl. koffie en thee

Opgave:             https://www.geboektinharen.com/  

Info:                     activiteiten@de-groenenberg.nl