Kunst in het dorpshuis. Expositie van Ellen de Jong-Langerak en Lidy Blaauw

De Groenenberg

Expositie van de kunstenaars Ellen de Jong-Langerak en Lidy Blaauw van 21 maart tot 13 mei.

24 maart om 16.30 uur is de opening van de expositie in de Groenenberg. Entree gratis. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Eltjo.

Deze keer gaan Frederiek Reitsma en Ria Kaspers van de expositiecommissie naar het huis van Ellen de Jong-Langerak. Ze gaat samen met Lidy Blaauw van 21 maart tot 13 mei exposeren in De Groenenberg. Ellen met schilderijen en Lidy met beelden. Ze wonen allebei in Glimmen. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen. Een grote zwarte kater komt ons tegemoet.  We bewonderen hem maar zijn gekomen voor haar schilderijen die in grote getale in huis aanwezig zijn. Ellen is geboren in Gorinchem en verhuisde later naar Rheden. Als kind tekende ze al graag, gestimuleerd door haar vader die grote vellen papier voor haar meenam. Het werden schilderijen voor aan de muur. Al heel jong sloot ze zich aan bij een tekenclub en daarna bij een schilderclub waar ze leerde aquarelleren. Via Annen kwam ze in Glimmen wonen waar ze zich ontwikkelde tot schilderes. Ze wordt tot op heden bijgestaan door Wim Heesen, schilderdocent verbonden aan de Teken- en Schildergroep Roden. Ze schildert voornamelijk met acryl. Ze exposeerde onder andere in Oldenburg (DE) in galerie en café  Staublau. Als u naar het dorpshuis komt kunt u de prachtige dieren en landschappen bewonderen.

Vervolgens gaan we naar het huis van Lidy Blaauw. Ook daar worden we hartelijk ontvangen. Geen poes dit keer maar vele beelden die overal in en om het huis staan uitgestald. De beelden zijn van brons, hout, klei of steen.  Ze is in Sappemeer geboren, een echte ‘grunniger’ dus. Ze heeft in Hoogezand en de stad Groningen gewoond en werkte in het onderwijs waar ze onder andere handvaardigheid gaf. Van jongs af aan tekende Lidy al graag en is later overgestapt op ruimtelijk werk. Op haar 16e heeft ze zich aangesloten bij een boetseerclub waar ze de jongste was. Ze kreeg daar les van de vermaarde Anno Smith,  keramist die zich bekwaamde in het maken van geveldecoraties. Hij bracht haar het boetseren bij.  Lidy werkte al snel naar model en probeerde daar het bijzondere uit te halen. De charmante beelden die er staan, zijn er getuige van. Nu richt ze zich vooral op het beeldhouwen en werkt voornamelijk figuratief. Het is zeer de moeite waard om het werk van Lidy te bekijken.

De openingstijden van De Groenenberg voor het bekijken van de exposities zijn dinsdag, woensdag en donderdag van 10 uur tot 17 uur.